Ziektebeeld Bechterew

1. Aard van de ziekte

De ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylosans) is een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Door deze chronische ontsteking raken de tussenwervelschijven langzaam beschadigd, waardoor uiteindelijk deze schijven en dus de gewrichten verkalken en er geen beweging mogelijk is tussen de gewrichten vanaf de nek tot aan de bekkenwervels.
Het ontstaan van Bechterew is niet geheel bekend. Wel bekend is dat Bechterew een erfelijke component heeft. Bij ruim negentig procent van de mensen met Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Toch zegt dat niet alles. Acht procent van de bevolking heeft deze factor namelijk wel in het bloed, maar heeft toch niet de ziekte van Bechterew. De aanwezigheid van de erfelijke factor is dus niet meer dan een aanwijzing.

2. Verspreiding

0,5% van de mensen heeft Bechterew. Vooral mannen tussen de 20 en 30 jaar ontwikkelen de ziekte. Andere factoren zijn niet bekend. Typisch is dat Bechterew patiënten ook vaker dan gemiddeld last hebben van andere inflammatoire (ontstekings) aandoeningen, zoals Crohn en Colitis Ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm.

3. Wat merk ik van de ziekte van Bechterew?

Pijn en stijfheid in rug en nek, Moeheid, Darmklachten, Huidklachten, Oogontsteking

4. Behandeling

De behandeling van Bechterew patiënten bestaat momenteel vooral uit het krijgen van ontstekingsremmers tegen de ontstekingen in de wervelgewrichten, pijnstillers en bewegingstherapie om zo soepel mogelijk te blijven.