ZIEKTEBEELD

DE ZIEKTE VAN BECHTEREW

Wat houdt de Ziekte van Bechterew in?

1. Aard van de ziekte
De ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylosans) is een chronische ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom. Door deze chronische ontsteking raken de tussenwervelschijven langzaam beschadigd, waardoor uiteindelijk deze schijven en dus de gewrichten verkalken en er geen beweging mogelijk is tussen de gewrichten vanaf de nek tot aan de bekkenwervels.
Het ontstaan van Bechterew is niet geheel bekend. Wel bekend is dat Bechterew een erfelijke component heeft. Bij ruim negentig procent van de mensen met Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Toch zegt dat niet alles. Acht procent van de bevolking heeft deze factor namelijk wel in het bloed, maar heeft toch niet de ziekte van Bechterew. De aanwezigheid van de erfelijke factor is dus niet meer dan een aanwijzing.

2. Verspreiding
0,5% van de mensen heeft Bechterew. Vooral mannen tussen de 20 en 30 jaar ontwikkelen de ziekte. Andere factoren zijn niet bekend. Typisch is dat Bechterew patiënten ook vaker dan gemiddeld last hebben van andere inflammatoire (ontstekings) aandoeningen, zoals Crohn en Colitis Ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm.

3. Wat merk ik van de ziekte van Bechterew?
Pijn en stijfheid
Typisch voor Bechterew is een verstijfde rug en nek met een voorovergebogen houding. Omdat ook de nekwervelgewrichten verkalken, kunnen Bechterew patiënten in een ver gevorderd stadium ook het hoofd niet meer links en rechts bewegen.
Tijdens de ontstekingsperiodes is vooral pijn in rust in de ruggenwervels een belangrijke klacht. Omdat Bechterew een inflammatoire reumatische aandoening is, kunnen ook andere gewrichten in de handen, knieën en voeten reumatische tekenen vertonen.
Moeheid
Veel mensen met Bechterew hebben last van vermoeidheid. Dit is een overheersend symptoom van de ziekte en komt tot uiting in gebrek aan energie.
Oogontsteking
Twintig tot dertig procent van de mensen met Bechterew heeft wel eens last van een oogontsteking. Dit heet uveitis of iridocyclitis. Uw oog is dan rood en pijnlijk, het traant en kan slecht licht verdragen. Het is dan van belang zo spoedig mogelijk, eventueel via de huisarts, naar een oogarts te gaan.

Naast de bovengenoemde klachten kunt u last krijgen van:
Verminderde conditie.
Darmklachten: ongeveer 5% van de mensen krijgt ontstekingen aan het darmslijmvlies.
Huidklachten: ongeveer 5%-10% van de mensen krijgt last van schilferende plekken op de huid. Dit heet psoriasis.

4. Behandeling
De behandeling van Bechterew patiënten bestaat momenteel vooral uit het krijgen van ontstekingsremmers tegen de ontstekingen in de wervelgewrichten en bewegingstherapie om zo soepel mogelijk te blijven. Helaas krijgt, ondanks deze therapie, bijna de helft van de patiënten progressie van de ziekte.

Een nieuwe therapiemethode is het krijgen van zogenoemde monoklonale antilichamen. Deze antilichamen zijn gericht tegen een stofje (TNF-a) die geproduceerd wordt door het afweersysteem. Dit stofje brengt het afweersysteem opgang, dus ook het afweersysteem dat de ontsteking in de wervelgewrichten veroorzaakt.

Bij onze vereniging worden een aantal patiënten o.a. behandeld met Enbrel of Humira.

5. Extra informatie
Er is op Het Net veel extra informatie over de ziekte te vinden. Veel informatie vindt u bijvoorbeeld op de site van het ReumaNederland. Dat heeft ook uitstekende folders die meer uitgebreid op de ziekte kunnen ingaan dan op deze site mogelijk is. U kunt gemakkelijk op deze sites komen via de optie “Links”

%d bloggers liken dit: